duminică, 7 martie 2010

Film - Samaria (Kim Ki Duk)


      Din nou un film plin de nuante, de trairi si de durere la limita suportabilului, "Samaria" al aceluiasi Kim Ki Duk. Nu cred ca exista 5 minute in acest film in care mintea sa iti poata hoinari, esti acolo, trup si suflet, traiesti alaturi de acel tata drama de a-si vedea fiica, cea mai pura fiinta care poate exista pentru el, pierzandu-si aripile, devenind una cu tarana pe care o calca.
      
      Incercand sa restabileasca echilibrul (ingeri in cer, diavolul sub pamant), nu reuseste decat sa isi piarda incet si el sufletul. Justitiarul dreptatii (politist fiind) devine acelasi cu cei pe care ii uraste. Ucide, e tot ce poate face pentru a pastra distanta intre ingerul lui si lumea care o murdareste.
       
      Sunt dureroase clipele in care ii aude glasul la telefon, asteptand un alt barbat, lacrimile acelui tata iti umplu sufletul de tristete. Astepti parca sa vezi clipa in care acel ceva se va rupe si in mintea lui, cand va trece linia subtire care desparte normalitatea de nebunie.
       
      Ceea ce frapeaza de la inceputul filmului e zambetul curat si lumina pe care o are sufletul acelei fete. Se pare ca e perceputa de cei prin viata carora trece, de sufletul celor pe care ii atinge, fie si in treacat. Unul dintre barbati ii va spune chiar "Ma voi ruga pentru tine toata viata".
       
     Un altul ii va compune o melodie, apoi altul socat de faptul ca nu ii accepta banii (ba mai mult, ii reda banii pe care alta data ii platise el) va simti nevoia sa isi sune fiica (fete care sunt aproximativ de aceeasi varsta). La varsta la care te astepti sa vezi rasul inflorind pe buzele lor (sunt toate in jurul varstei de 16 ani) experimenteaza meandrele vietii, se arunca in noroiul din care singure nu vor mai putea iesi.
   
       Un film pe care merita sa il vedeti pana la capat, chiar daca primele secvente va vor soca, poate, la fel cum m-au socat pe mine. Un film interesant despre cele mai adanci sentimente, despre fiica care-si iroseste tineretea, despre un tata care stie cat de greu se castiga iubirea si cat de lesne poate fi pierduta si lupta cu toata puterea, ca fiicei lui sa nu i se ofileasca lumina, viitorul intreg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu