duminică, 28 martie 2010

"Viva il coltello!"

       Exploatarea fizica ca o conditie prealabila pentru tendintele modei, artei, erotismului si a afacerilor profitabile ramane un fenomen cunoscut pana in secolul nostru. Dar cu sigurata ar provoca un scandal in ziua de azi daca, în timpul unui spectacol pe marile scene ale modei, un spectator ar exlama extatic ”Traiasca anorexia!”, asa cum vreme de doua secole s-a exclamat “Traiasca bisturiul!”….

     Se pare ca totul a aparut in sec. al-IV-lea d. Hr. cand interpretarea vorbelor  Sf. Pavel (Mulier in aecclesia taceant ), a dus la alungarea femeilor din biserica….

     Lucrarile polifonice , de mare virtuozitate, au dus la aparitia unei voci noi, singulare, reprezentative in corurile bisericesti care va  imbraca barocul cu un timbru suav, candid, nepamantesc sau  care va inspira si cladi interpretari faimoase a unor arii din Monteverdi, Glück, Scarlatti, Mozart, Haendel, Porpora, Pergolesi, Pollarolo, Orlandini, Broschi sau Vivaldi……

     Aceasta voce minunata este a celui de al treilea sex, i castrati. Precum unor drag queens ai timpurilor noastre s-au bucurat de o faima dubla, aceea a unei voci impresionante si a unei prezente inedite in peisajul artei baroce. Oare faima merita mutilarea  identitatii? Oare biserica a adus astfel o ofranda de piosenie Creatorului? Existenta pe scenele lumii a acestor voci (mai bine de 200 de ani), este o problema de teologie sau una de vedetism? Aparitia castratilor se bazeaza pe legea dreptului natural a  faptului ca "toate lucrurile din lume sunt controlate de un motiv al lui Dumnezeu”?

     Toate acestea, de mai sus, le-am aflat datorita unei voci unice. Aceasta voce apartine unui contemporan, Radu Marian,  poate cel mai bun interpret al muzicii baroce pe care omenirea l-a dobandit fara bisturiu. Ci numai prin gratie divina....Et in Arcadia Ego... 






3 comentarii:

  1. alta voce magica:

    Romeo Cornelius în "Joy to the world" acompaniat de Marius Pop la pian.

    http://www.youtube.com/watch?v=DkfK-ryoHLc

    RăspundețiȘtergere
  2. Romeo Cornelius - contratenor

    iar Radu Marian - sopranist

    RăspundețiȘtergere
  3. spre restaurarea republicii de la Ploiesti, iaca inca o voce superba...Cezar Florin Ouatu.
    Suntem asa de bogati si uneori atat de orbiti de saracie. Binecuvantat fie Blogul!

    http://www.youtube.com/watch?v=2g4n07RehuE

    RăspundețiȘtergere