miercuri, 19 ianuarie 2011

Film - Gadjo Dilo (Tony Gatlif)

        Gadjo Dilo (Strainul nebun). Un film plin de culoare, real. Jocul de exceptie al protagonistilor, muzica tiganeasca, entuziasmul pe care il degaja, pana si limbajul brut si expresiile folosite, pentru mine au fost ca o plimbare in mijlocul unei comunitati cu obiceiuri si cu un stil de viata aparte. Filmul este povestea unui tanar francez, Stephane, pornit sa infrunte zapada si gerul iernii in cautarea unei cantarete, Nora Luca, cantareata pe care tatal sau o asculta deseori. In timpul peregrinarii sale, intra in contact cu Izidor, un tigan alaturi de care va ajunge sa cunoasca si sa ia parte la viata comunitatii de rromi din care acesta face parte.
        "Gagiul diliu" cum este numit Stephane, va cunoaste libertatea, va invata sa iubeasca cu pasiune alaturi de Sabina (Rona Hartner) , va trai dupa legile nescrise ale unui popor care pare sa nu se fi schimbat de-a lungul secolelor, atins doar in treacat de tot ceea ce inseamna civilizatie, fara insa a deveni dependent de confortul ei.
        Spirite libere, pentru acesti tigani nimic nu pare imposibil, privirile lor sunt obisnuite cu nesfarsitul orizontului, sufletul lor se pierde intre tonurile puternice si aspre ale cantecelor tiganesti, al durerii cutremuratoare strigate catre cer la pierderea unui fiu, al unui prieten, topite si domolite in cantecul si dansul de pe marginea mormantului. Cand isi ingroapa mortii, isi ingroapa si durerea in acelasi pamant din care par ca-si trag puterea si pofta de viata.
        O poveste despre prejudecati, viata traita la maxim, prietenie, pasiune, intoleranta care duce in final la moarte. Stephane, un "gadjo dilo" traieste alaturi de tigani si bucuriile, imparte si durerea lor. In final isi "ingroapa" trecutul si vechea identitate, alegand sa ramana unul de-al lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu