duminică, 6 februarie 2011

Film: Amadeus de Milos Forman (1984)

Am revazut Amadeus dupa 20 de ani. Acelasi film stralucitor, cu personaje de neuitat, muzica generoasa.

Film cu o poveste puternica dar care nu se opreste la fresca narativa. Ne propune sa reflectam despre condiţia geniului în societate.
Mozart (Tom Hulce)
Drama este construita în jurul ideii lui Alexander Puskin, care a imaginat confruntarea dintre doi maestri: Antonio Salieri - compozitorul curţii vieneze, si Wolfgang Amadeus Mozart - genial, bufon, simpatic, tragic. Doi mari actori i-au întruchipat: F. Murray Abraham si Tom Hulce. Din pacate doar primul a primit Oscar pentru interpretare.
Salieri (F. Murray Abraham)
Intre geniu si mediocritate. Mediocritatea lui Salieri (compozitor repus mai bine în valoare în secolul XX, ca urmare chiar a filmului de faţa), geniul lui Mozart. Salieri este fascinat pe de o parte de muzica lui Wolfgang. Pe de alta parte îsi duce lupta lui cu Dumnezeu, caruia i-a închinat toata viaţa (face juramânt de castitate), cerând doar putere creativa si faima, recunoastere. Si va cauta sa se razbune permanent, desi admiraţia îi va ramâne nealterata.

Geniul mozartian arde ca o flacara, se auto-consuma. Genial în muzica. Cazator în viaţa.
Salieri este bine situat la curtea împarateasca. Resimte propria mediocritate în muzica. Peste ani, la azil, înca resimte durerea caderii în uitare. Sfidându-l pe Dumnezeu, închinându-se înca o data lui ... Mozart.

Milos Forman ne ofera o simfonie cinematografica care ramâne nealterata peste timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu