miercuri, 2 martie 2011

Vasile Adamescu: drumul de la tacere la normalitate

Cum e sa traiesti intr-o lume lipsita de sunete, de culoare, o lume in care simtul tactil si mirosul sunt cele cu ajutorul carora percepi tot ceea ce te inconjoara. In varful degetelor sta chipul celorlati, in suflet ii vede pe toti buni. Acesta e Vasile Adamescu, profesor, sculptor, supraom, asa cum a fost numit, pe buna dreptate, in emisiunea "In premiera" (1 martie - Antena 3), de catre echipa condusa de Carmen Avram.

De la singurul cuvant pe care reusea sa-l rosteasca, apa, ajunge sa comunice in 5 limbi straine. A urmat  facultatea de psihopedagogie devenind apoi profesor pentru copii cu dubla deficienta senzoriala. Astazi, la 67 de ani, modeleaza nu doar lutul ci si viata unui copil cu aceleasi handicapuri. Il invata sa vada cu degetele, sa articuleze cuvintele, da raspunsuri acolo unde erau doar intrebari si un intuneric de nepatruns.

Un om deosebit care traieste fiecare zi frumos, nu a rostit in viata lui vreun cuvant urat si care-si imagineaza un Dumnezeu mirosind a tamâie. Si crede în fiecare cuvant al slujbei din biserica pe care prietenul sau i-l scrie in palma deschisa. Deschisa, ca sufletul sau.

Aici, puteţi descarca reportajul despre acest frate al nostru. Vasile Adamescu da sens cu adevarat cuvântului om.

2 comentarii:

  1. multumesc tare mult pentru link-ul de download. chiar in aceasta saptamana fac o prezentare a cazului Vasile Adamescu, pentru cursul de deficiente senzoriale din cadrul facultatii de psihopedagogie. imi era tare necesar acest material.. multumesc din nou!!

    RăspundețiȘtergere
  2. bucurosi de a va fi fost de ajutor :)

    cine stie, poate in viitor chiar acea prezentare sa fie de folos altcuiva ... daca doriti o vom publica aici.

    adresa: noi.echipadesoc@gmail.com

    RăspundețiȘtergere