luni, 9 mai 2011

Film: Drama la vanatoare (Emil Loteanu - 1979)

        Adaptarea cinematografica a romanului lui Anton Cehov, "Drama la vanatoare", in regia lui Emil Loteanu este considerata de multi ca fiind cea mai frumoasa poveste de dragoste din cinematografia rusa. Actiunea are loc in Rusia secolului al XIX-lea, farmecul de neuitat al acestui film fiind dat de o distributie de exceptie, un decor care taie rasuflarea, dar si o coloana sonora deosebit de frumoasa.

        "Drama la vanatoare" este povestea unui judecator (Serghei Kamishev) in vizita intr-un oras de provincie, care la fel ca si alti doi reprezentanti ai nobilimii locale, cade prada farmecelor frumoasei fiice
a padurarului, Olga Skvortova. Filmul prezinta aristocratia rusa in toata splendoarea ei decadenta, fara sa judece sau sa blameze moravurile acelor vremuri. Se apropie insa de tot ce acestia au mai uman.

        Personajele sunt pline de vitalitate, de-o pasiune coplesitoare. Indiferent de cat de morale ni se par, sunt extrem de bine conturate, ne privesc parca in ochi. Ca in mai toata literatura rusa, atmosfera e plina de o nesfarsita melancolie. In ciuda veseliei, ostentativ afisate, al dansului dezlantuit, al chermezelor si al muzicii antrenante, fiecare dintre personaje are secrete, are un trecut pe care deseori incearca sa-l uite, sau un viitor la care nu mai indrazneste sa spere.

      
        Olga este imaginea femeii fatale, care in ciuda infatisarii inocente si a varstei, este perfect capabila sa-si "vanda" corpul pentru a-si asigura viata de lux si opulenta pe care si-o doreste. Pare un calcul meschin, dat fiind faptul ca toti cei trei barbati sunt instariti, ea insa il alege pe cel mai instarit, in detrimentul sentimentelor pe care marturiseste nu o data ca le nutreste pentru Kamishev. Realitatea ii ucide gingasia, inocenta, ea ramane insa pana la sfarsit ca imaginea unei splendide primaveri, in jurul careia graviteaza celelalte personaje care se apropie vertiginos de iarna vietii. Ca intr-un joc aparent ingenuu, Olga nici nu ii accepta pe cei doi (contele Karneev si mosierul Urbenin), dar nici nu ii respinge ca barbati. Kamishev este insa, cel cu care Olga se pierde intr-un carusel ametitor al simturilor. Cei doi se ascund pentru a-si trai dragostea, incercand, pentru cateva clipe macar, sa uite si sa se faca uitati de lume.


        Filmarile au loc in locatii deseori de o frumusete ireala, peste toate, plutind muzica superba a lui Eugen Doga, valsul din secventa nuntii Olgai, devenit celebru. "Drama la vanatoare" este un film-calatorie in sufletul unei femei-copila dezarmate in fata vietii, al sentimentelor profunde din sufletul unui barbat gata sa-si apere iubirea "toata viata, cat o sa am putere", dar si povestea disperarii coplesitoare si a razbunarii.




Gingasa si tandra mea fiara - Eugen Doga  Supranumit "valsul sufletului" o adevarata capodopera a compozitorului Eugen Doga.

Un comentariu: