marți, 14 iunie 2011

Film: The City of Your Final Destination (James Ivory - 2009)

Am ezitat sa-l vad. Pus eventual în categoria filmelor amânate, de rezerva.

A fost o surpriza. James Ivory a conceput un film care aminteste de arta maestrilor cinematografiei ruse: Nikita Mihalkov în special (Câteva zile din viaţa lui Oblomov, Piesa neterminata pentru pianina mecanica).

Atmosfera este tipica acelor spaţii unde timpul nu mai are valoarea strict fizica. Si ce spaţiu poate întruchipa mai bine dezideratul unei fiinţari aproape diluate, pierdute între vise, magie si exotic ? America de Sud, precum odata (înainte de cataclismul comunist) Rusia imperiala, Rusia paradoxala a filozofilor ori exaltarilor mistice.

Pretextul este obţinerea autorizaţiei scrierii unei biografii a unui oarecare scriitor uruguaian, din partea familiei. Tânarul profesor pleaca în Uruguay. Lasa acasa iubita-decisa, femeia-puternica. Si se sufunda în alta lume, în alt timp. Unde poate dori liber, unde este El, unde traieste. Si iubeste.

Personaje complexe, o saga care curge linistit, într-un timp dilatat, joc actoricesc de excepţie. Anthony Hopkins, Charlotte Gainsbourg, Omar Metwally. Un film ce merita a fi vazut, un film care nu îsi cauta spectatori grabiţi, un film despre visare, spaţiu, timp ... dragoste. O încântare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu