luni, 6 iunie 2011

Film: Pas în doi (1986 - Dan Piţa)

Revad cu placere "Pas în doi". Dupa 25 de ani de la premiera, filmul si-a pastrat prospeţimea, chiar daca a fost realizat în fostul regim apus (doar cu numele în parte).

Regizorul Dan Piţa, autor al unor filme remarcabile în epoca (Concurs, Faleze de nisip), a creat o serie de personaje extrem de vii, a stiut sa împleteasca emoţia cu başcalia, iubirea cu umorul, ritmul alert cu scenele lungi deloc plictisitoare.

Un grup de tineri, cu probleme si iubirile lor, dincolo de sistemul în care fara voia lor traiau, îsi cautau destinul, normalitatea, viaţa. Personaje splendid întruchipate de actori de prima marime: Claudiu Bleonţ, Ecaterina Nazare, Anda Onesa sau excelentul Petre Nicolae. In alta cinematografie si alte timpuri, poate ar fi fost cu adevarat celebri.

De menţionat coloana sonora, absolut superba, marca Adrian Enescu, care ajuta plasarea filmului într-o zona a realismului magic.


Filmul îmi aminteste ca încarcatura satirica - în anumite momente - de "Croaziera" lui Daneliuc. In Croaziera satira era în prim-plan, în schimb Dan Piţa o mânuieste pentru a-si refuza melodrama, excesul emoţional.
Pe undeva îmi aminteste de alt film celebru în epoca: "Moscova, nu crede în lacrimi" (Oscar pentru film strain în 1981). Relaţii, tineri, sistemul de abia zarit .. care nu putea sa se interpuna direct în destine.

"Pas în doi" a primit o menţiune de onoare la Berlin în 1985 în secţiunea Ursul de argint.

Un comentariu:

  1. Din pacate PAS IN DOI, CONCURS, MEANDRE, 100 LEI sau NUNTA DE PIATRA sunt tot atatea exemple de dead end. In cinematografia romaneasca post 1990 au dat roade numai RECONSTITUIREA, filmele lui Daneliuc, Tatos etc............
    Felicitari pentru pomenirea acestui film remarcabil, viu, plin de nerv si substanta, un adevarat poem.

    RăspundețiȘtergere