duminică, 21 august 2011

Rãsfoind cãrţi: Progresia Diana (Vasile Andru)

Fragment-poem din romanul "Progresia Diana" al scriitorului şi cautatorului sapienţial Vasile Andru:


muntele era pustiu pe acolo nu trecea nimeni
ei: primii oameni
curaţi ca la începutul lumii
goi pe muntele gol
dragoste iarbã si afine


ei nu au nici un trecut nici o istorie
nu au nici o povarã socialã eticã geticã


Diana e sãlbaticã: blîndã si primordialã
lîngã dînsa el devenea primitiv: sauvage
ei nu au vîrstã: au instincte si ritm
nu li se vede faţa nu li se vede trecutul
doar spatele lui doar mişcarea
capete strîns adunate pãrul şaten pãrul gãlbui
pielea ei albã
barba lui arãmie


Diana
Dianaaa
sãlbatica Dianaaaaaaa

5 comentarii:

 1. Ce imi place in secventa e felul in care reuseste sa transfigureze arhetipuri, leitmotive biblice si mitologice care, gratie condeiului iscusit, dobandesc subtile conotatii erotice, sunt, in aparenta, desacralizate."muntele", primii oameni, inceputul lumii, Diana nu fac indeparteze de adevarul fundamental pe care il lasa abia intrezarit...si acesta nu e nicidecum desacralizarea, ci reconstruirea unei matrice originare, dupa "chipul si asemanarea" ...

  RăspundețiȘtergere
 2. sa nu uitam ca in "epoca" scriitorii devenisera maestri in a oculta adevarul deranjant; Vasile Andru impleteste pamântescul Dianei carnale cu referinţele codate care trimit la ... Dhyana Yoga (calea meditativa in prim-plan). Desigur ca cenzura doar vag ar fi putut banui ceva "dusmanos" in acest caz ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Eh, de Dhyana Yoga nu auzisem pana acum. Asa cum nu am banuit ca romanul e ...antedecembrist. M-am dedat numai la detalii...cronicaresti. Ma simt eclipsata...

  RăspundețiȘtergere
 4. Primul tau comentariu surprinde exact intentia autorului, care - intr-o forma aparent desacralizata - rezumeaza / aduce-aminte re-nasterea dupa "chipul si asemanarea". Nici pe departe doar "cronicaresti". Eliade vorbea de ascunderea / ocultarea sacrului in lume/lumesc. In cazul de fata o ascundere spre a-l proteja (de ciuma rosie).

  Da, e greu a nu fi eclipsat de un autor precum Vasile Andru, care introduce in romanele sale multe elemente care tin de spiritual / sapiential ;)

  RăspundețiȘtergere
 5. Multumesc frumos de aprecieri! Asteptam si alte fragmente la fel de...simbolice.

  RăspundețiȘtergere