marți, 29 noiembrie 2011

Film: Pina (Wim Wenders - 2011)

Pus în categoria documentarelor, realizat de maestrul Wim Wenders. 
"Pina" este mult mai mult. Construit ca un omagiu adus coregrafei germane Pina Bausch, trece dincolo de simpla enumerare a unor momente speciale din cariera eroinei.

Avem de a face cu fuziunea perfecta a doua arte: dansul si filmul. Wenders reuseste sa aduca în prim-plan atmosfera magica a aproape iniţierii în arta dansului. Un film-imagine, un film-tacere, un film al starilor, al marii familii din jurul Pinei.

Scena teatrala este aproape miraculos redata în spaţiul cinematografic, povestea se rosteste singura în fiecare dintre noi, la final ne-am construit o lume numai a noastra. Chipul Pinei revine când si când, zâmbetul sau parca din alta lume, secvenţe vechi se scurg dinspre trecut spre prezent.

Dansul este adevaratul personaj. Coregrafii ameţitoare, idei uluitoare si totusi atât de firesc transpuse în realitatea pasilor, unduirilor, salturilor, costumelor, tacerilor ...

Greu de povestit. Meditaţia, contemplarea se rostesc înspre înlauntrul nostru, acolo unde si arta se întâlneste cu sufletul ...

6 comentarii:

  1. Superb discurs liric, adevarat poem...eludand evenimentele, transcriind stari si senzatii, lasand enumeratia sau repetitia sa curga firesc, chiar hipnotic, incantatoriu...
    Astept mai dese cronici...ca pana la noi, astia molcomi "la vorba si la port", ajung mai greu filmele. Mai des, cartile...

    RăspundețiȘtergere
  2. zici: Wenders. Infrigurare. Ia sa vedem. Ah, documentar. Usoara dezamagire. Sa-i dam o sansa, sa vedem plictisul cand se instaleaza. Surpriza. E o inlantuire dans-imagine-stari care te transpune-n reverie, placere, incantare egoist-intelectuala. Ca o carte buna, ca un film exceptional, cand te simti frate cu eternitatea si cauti sufletul-pereche sa-i impartasesti din prea-plinul extazului tau ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Din acelasi registru..stilistic, am scris de curand(dupa 17-20 se va gasi pe net) o cronica(la un volum de versuri) pe care am intitulat-o, sa vezi ironie, "Piruete pe poantele singuratatii".

    RăspundețiȘtergere
  4. titlul e incitant, asteptam aparitia :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O intrebare: unde putem gasi filmele despre care vorbiti? Un link, ceva?

    RăspundețiȘtergere
  6. pentru intrebari "delicate", care ar putea atrage "fulgere" nedorite ;) e indicat a se folosi adresa de contact de pe blogul celalalt (echipadesoc)

    RăspundețiȘtergere