joi, 7 aprilie 2011

Supravieţuirea explorata în 3 filme: Lebanon, Dog Pound, 127 hours

Aceeasi tema în trei filme: Supravieţuirea.

Avem 3 filme coerente, bine facute, care aduc ca tema comuna umanul, viaţa, în condiţii excepţionale. Supravieţuirea.

Lebanon - 2009. Sunt tineri, vor sa traiasca, au vise, sunt preocupaţi de cei de acasa. Dar alcatuiesc echipajul unui tanc israelian, în timpul razboiului cu Libanul din 1982. Razboiul este mereu pe fundal si totusi nu este tema dominanta a filmului. "Vedeta" este viaţa, relaţiile în microcosmosul acelui tanc, pierdut undeva în desertul violent al razboiului. Râd, se înfurie, câteodata plâng sau cedeaza nervos. Viaţa si moarte. Supravieţuirea în razboi.

Dog Pound - 2010. 3 tineri razvratiţi. 3 tineri de astazi. Violenţa, droguri, nesupunere. Ajung toţi într-un institut corecţional. Se întreţes noi relaţii. Adaptare brutala. Legea junglei dar si reamintirea prieteniei. Violenţa din nou, nedreptate, lupta pentru supravieţuire. Supravieţuirea în închisoare.

127 hours. Film-monolog aproape, splendid realizat. Contempla aventura unui tânar pasionat de explorarea canioanelor, a formelor brutale pe care piatra le-a luat în milioane de ani. Si care ramâne prizonier zile întregi, la intersecţia dintre moarte si viaţa, dintre luciditate si nebunie, dintre reverie si durere. Supravieţuirea în condiţii-limita, în natura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu