Povestea, trista, a celei cunoscute drept Seraphine de Senlis.
O viaţa umila - servitoare, munci umile. Iesea din diurn pictând. Noaptea la lumina lumânarilor. Aranjamente florale, culori puternice, exprimând parca tumultul unui suflet îndelung încercat, prizonier sorţii. Folosea culori numai de ea stiute, nedivulgate nimanui.
Avea 48 de ani când din întâmplare a fost descoperita de un colecţionar german. Seraphine deschide ochii spre alte posibilitaţi. Intrevede altceva. Speranţa îi este rapid sugrumata: primul razboi mondial este inevitabil. Colecţionarul este nevoit sa paraseasca rapid Franţa. Seraphine este nevoita sa-si reia viaţa mizera.
Trec 15 ani. Domnul Uhde revine în Franţa si are ocazia sa vada câteva lucrari ale Seraphinei într-o expoziţie locala. Se reîntâlnesc, Uhde remarca schimbarile survenite în arta ei, picteaza acum canvasuri mari, gigante, culorile erup în aceleasi aranjamente florale la dimensiuni enorme. Lucrurile se precipita. Uhde îi asigura o suma lunara, lucrarile se vând, Seraphine are acum o locuinţa încapatoare, vrea si mai mult (o alta locuinţa, chiar o masina "va trebui sa am una când voi fi celebra"). Vorbeste în continuare cu copacii, cu iarba, cu Fecioara ... cu îngerii ...
Continua sa picteze. Are promisiunea unei expoziţii la Paris. Noua viaţa nu dureaza mult. Criza mondiala declansata în 1929 loveste cumplit. Susţinatorul neamţ nu face faţa. Incepe caderea ireversibila. Seraphine se închide în lumea ei, va fi internata într-un asezamânt psihiatric. Uhde o viziteaza, nu mai este nimic de facut. Ii poate doar asigura o rezerva mai civilizata, o iesire într-un spaţiu verde, copaci ... "pictura a disparut în noapte".
Se stinge în 1942. Interesant este ca Uhde a organizat diferite expoziţii cu lucrarile Seraphinei prin mari muzee ale lumii, fara ca ea sa stie sau sa poata înţelege.
Extraordinara interpretarea personajului Seraphine: actriţa Yolande Moreau.
Alte informaţii pe Wikipedia.
sâmbătă, 16 iulie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu