duminică, 27 februarie 2011

Film: The King's Speech (Tom Hooper - 2010)

Azi este ziua Oscarurilor. Pe lista, nominalizate, sunt diverse filme, printre care Inception (sofisticare cautata si pseudo-spirituala), un film social cu accente tragice - bine facut (Winter's Bone), supralicitatul The Social Network (absolut nimic deosebit, o istorioara si atât). Si altele pe care nu le-am vizionat deocamdata. Dar este si The King's Speech.
George VI (Colin Firth)
Vorbind despre Oscar, nu vom vorbi cam niciodata de film de arta, în adevaratul sens al cuvântului. Putem în schimb vorbi de performanţe actoricesti deosebite, de realizari regizorale excelente, de emoţie.

Ei bine, toate acestea se regasesc în The King's Speech. O realizare superba, pe stil britanic, unde jocul magnific al actorilor se întâlneste cu emoţia pura, cu mareţia regala si cu istoria.

Este istoria regelui britanic George VI, ajuns pe tron în 1936, ca urmare a abdicarii fratelui sau. Un om care trebuie sa-si învinga un mare defect: bâlbâiala, mai ales cu ocazia discursurilor publice. Doctorii nu îl pot ajuta, doar insistenţa soţiei Elizabeth îl poarta în cabinetul logopedului Lionel Logue. Si cu el începe o lupta dura cu propriile frici, temeri, amintiri. Vor deveni prieteni, umanul va iesi în evidenţa treptat, dincolo de titlurile nobiliare si rigiditaţile etichetei regale.
Lionel Logue (Geoffrey Rush)
Razboiul bate la usa. Regele este obligat sa rosteasca cel mai important discurs al sau. 9 minute, în care va pronunţa intrarea Angliei în razboi împotriva Germaniei naziste.
Queen Elizabeth (Helena Bonham Carter)
Actori excelenţi, care ar merita pe deplin premiul Oscar: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter. Spunea Irina-Margareta Nistor - critic de film (vocea care traducea filmele care circulau mai pe ascuns pâna în 1989), ca "Discursul Regelui" ar fi cel mai bun film (de Oscar) din ultimii 10 ani. Eu spun doar ca este un film care merita pe deplin a fi vazut.

Vom vedea târziu în noapte premianţii Oscar. "The King's Speech" l-ar merita cu prisosinţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu